Tutustumiskäynti kansallisarkistoon 3.10.2018

Sukuyhdistyksemme järjesti tutustumiskäynnin kansallisarkistoon 3.10.2018 klo 18:00. Ryhmämme mukana oli myös Kati-Susannan pitämän sukututkimuskurssin käyneitä henkilöitä. Oppaanamme toimi tutkija Pertti Hakala.

Kansallisarkiston vanhempi tutkijasali valurautagallerioineen ja kasettikattoineen on aikamatka 1800-luvulle. Salin pohjoisseinällä on suuret ikkunat, koska paloturvallisuuden vuoksi salin alkuperäisasuun eivät kuuluneet valaistusratkaisut. Sali tarjosi alunperin työpisteen yhteensä 24 tutkijalle.

Vuonna 1890 valmistunut Kansallisarkisto on Gustaf Nyströmin käsialaa. Rakennuksen vanhin osa edustaa uusrenessanssia, mutta rakennuksen yhteyteen on myöhemmin lisätty moderni, ympäristöön hillitysti sulautuva laajennusosa.

Retkeilijät ihastelivat kansallisarkiston vanhaa tutkijasalia. Kansalliskirjasto, entinen yliopiston kirjasto, on toiminut esikuvana tutkijasalin tunnelmalle. Tutkijasaliin haluttiin aikanaan koota tutkijoiden yleisimmässä käytössä oleva aineisto, mutta rakennuksessa on erillinen arkistomakasiini laajempia kokoelmia varten.

Kansallisarkiston kasettikatto perustuu rautaisista kattotuoleista kannatettuun rautapalkistoon ja sen varaan muurattuihin pieniin kaukaloholveihin. Kyseessä on kevennetty tulkinta italialaisen renessanssin esikuvista.

Tutustumiskäynnin jälkeen herkuteltiin ja päivitettiin kuulumisia Senaatintorin laidalla sijaitsevassa Café Engelissä.