Suomen Ritarihuone 25.10.2012

Suomen Ritarihuone Helsingissä

 

Sukuyhdistyksemme teki vierailun Suomen Ritarihuoneelle 25.10.2012 klo 14:00 alkaen. Kokoonnuimme Ritarihuoneella. Opastus kesti noin tunnin.

Kierroksella kuultiin aatelissukujen taustoista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä tutustuttiin uusgoottilaistyylisen rakennuksen Ritarihuonesaliin juhlavine vaakunoineen. Aatelissukujen vaakunat komeilivat seinillä. Kreivillisten sukujen vaakunoissa kypäriä oli kolme, vapaaherrallisten vaakunoissa kaksi ja arvonimettömän aateliston vaakunoissa yksi. Edustettuina olivat niin elävät kuin sammuneetkin suvut.

Tutustuimme myös johtokunnan huoneeseen, valiokuntahuoneeseen ja maamarsalkan huoneeseen.

Ritarihuone perustettiin Suomeen vuonna 1818, kun Ruotsi oli menettänyt Suomen Venäjälle vuonna 1809. Aatelointi oli palkinto hallitsijalle tehdyistä palveluksista. Ritarihuoneeseen otettiin Suomeen jääneet ruotsalaiset aatelissuvut ja keisari-suuriruhtinaan aateloimat ansioituneet suomalaiset.

Nykyään Ritarihuoneen tärkein tehtävä on hoitaa vuonna 1862 valmistunutta Ritarihuone-rakennusta historiallisesti arvokkaine kokoelmineen. Lisäksi se ylläpitää aatelissukujen sukutauluja sekä julkaisee Aateliskalenteria.

Opastuksen jälkeen vietimme yhteisen kahvihetken Cafe Engelissä.

 

Suomen Ritarihuone

Ritarihuone Wikipediassa

Suomen Aatelista Wikipediassa