Lohjelm-Palttu sukutapahtuma 9.-10. kesäkuuta Sääksmäellä Pappilanniemen kurssikeskuksessa Vanajaveden rannalla

Lauantai 9.6.2018

 

Tervehdykset ja huomionosoitukset

Sukutapahtuman avasi Lohjelm-Palttu seuran puheenjohtaja Riikka Piironen toivottaen oman sukuseuransa jäsenet sekä vieraina olleet Sassi sukuyhdistyksen osallistujat mukaan kaksi päiväiseen tapahtumaan. Riikka on ollut mukana sukututkimuksessa 20 vuotta, toimien myös Suomen sukututkimusseuran DNA-kouluttajana sekä Kansalaisopistossa sukututkimuksen kouluttajana.

Seuraavan puheenvuoron käytti Sääksmäen seurakunnan kappalainen Matti Neulanen kertoen seurakunnasta, sen toiminnasta ja Pappilanniemestä, jossa vierailimme. Lohjelm-Palttu sukuseura kiitti seurakuntaa hyvin toimivasta yhteistyöstä ja lahjoitti Matti Neulaselle ja seurakunnalle sukuseuran viirin.

Sassi sukuyhdistyksen puolesta kiitospuheen ja seuran toiminnasta kertovan esityksen piti varapuheenjohtajamme Juhani Mykrä.  Juhani kertoi lyhyesti seuramme historiasta ja toiminnasta. Lopuksi esiteltiin Sassien puolelta tapahtumaan osallistuvat 8 jäsentä, sekä kiitettiin mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä Lohjelm-Palttu sukuseuran kanssa.

 

Emil Aaltonen

Tervehdysten, huomionosoitusten ja esittäytymisten jälkeen Lohjelm-Palttu seuran sihteeri Meri Kokkola piti hyvin mielenkiintoisen esitelmän Vuorineuvos Emil Aaltosesta. Kenkätehtailija ja monialayrittäjä Emil Aaltonen oli Göran Lohjelmin sisaren, Emerentia Palthenin jälkeläinen ja kotoisin Sääksmäen Metsäkansasta. Emil Aaltonen aloitti 13 vuotiaana suutarinoppilaana ja päätyi Vuorineuvokseksi ja Suomen suurimman kenkätehtaan ja lukuisten muiden tehtaiden ja maatilojen omistajaksi. Aaltonen lahjoitti myös vierailukohteenamme olleen Metsäkansan kirkon vuonna 1938. Emil Aaltosesta ja vuonna 1869 perustetusta Aaltosen kenkätehtaasta voi lukea lisää Vesa Vareksen kirjasta Emil Aaltonen.

 

DNA

Maistuvan lounaan jälkeen Riikka Piironen kertoi osallistujille perusteet DNA-testauksesta kertoen mitä testeillä voidaan saada selville ja miten. Esimerkkinä käytettiin Riikka Piirosen ja Lohjelm-Palttu suvun tuloksia. Tutuiksi tulivat äitilinja, haploryhmät ja centtimorganit.  Lopuksi esitettiin lukuisia kysymyksiä ja käytiin vilkasta keskustelua DNA testauksesta.

 

GDPR

Kahvitauon ja majoitusjärjestelyiden jälkeen palasimme Pappilanniemen kurssikeskuksen hienoon auditorioon. Ikkunoista avautui upeat näkymät Vanajavedelle. Me keskityimme kuulemaan Päivi Salosen esitelmän siitä, mitä yhdistyksen ja sukuseuran tulee ottaa huomioon Euroopan neuvoston GDPR säädöksistä. Yhteystietojen kerääminen, säilytys ja poistaminen pitää järjestää ja dokumentoida 25.5. voimaan tulleen lain mukaisesti. Päivi Salonen osasi hyvin ja perusteellisesti kertoa meille mitä lakiuudistus vaatii yhdistyksiltä.

 

Huittulan tarinakartta

Seuraavaksi siirryimme omilla autoilla Huittulaan, Sääksmäen kirkolle, josta aloitimme opastetun kiertokävelyn. Oppaanamme toimi paikallinen Huittulan asiantuntija Riitta Rautanen. Ensimmäinen kohde oli Kelhin seuraintalo. Vuonna 1922 rakennettu talo on toiminut VPK:n, Lottien ja nuorisoseuran talona samoin kuin elokuvateatterina ja väliaikaisena kirkkona 1929-1933.

Seuraava pysähdys oli Rauhalan koululla. Koulu on rakennettu 1868 ja siten yksi Suomen vanhimpia yhä toimivia kouluja. Seuraavana pysähdyimme Häkärlän talolle.  Vanha 1600-luvun ratsutilaan kuuluva talo tuli tunnetuksi 1920 ja -30 luvuilla lukuisten taiteilijoiden kesänviettopaikkana heidän vieraillessaan paikan omistaneen Mikko Carlstedin vieraana. Alkuperäinen Häkärlä, jossa Göran Lohjelmin sisar Hedvig Palthen asui miehensä Nicolaus Sexmontanuksen kanssa, sijaitsi mahdollisesti hieman edempänä saman tien varrella. Nicolaus Sexmontanus oli Sääksmäen kappalainen.

Kävelykierroksemme päättyi Raijan mäelle Iso-Raijan ja Vähä-Raijan taloille. Raijanmäki ja Raijan suku liittyy Speitz sukuun ja Liuttulan kartanon syntyyn ja siten Lohjelm-Palttu sukuseuraan. Lisää tietoa Huittulan kyläraitista saa tarinakartasta. http://proagria-mkn.maps.arcgis.com/apps/MapSeries/index.html?appid=28ea0396a61648be889a2b53bf6dd462

 

Illanvietto

Pitkän ja hieman uuvuttavan kävelykierroksen jälkeen nautimme maittavan illallisen Pappilanniemessä. Loppuilta sujui vapaan oleskelun, tutustumisen ja rantasaunan merkeissä ennen maittavia unia.

 

Sunnuntai 10.6.2018

 

Paikalla yöpyneet nauttivat mainion aamiaisen ja siirtyivät sitten Sääksmäen kirkolle, jonne kotona yöpyneet kokoontuivat kello 10:30.

 

Sääksmäen kirkko ja hautausmaa

Aloitimme 1500-luvulla rakennettuun kirkkoon tutustumisen kiertämällä hautausmaan. Oppaanamme toimi Valkeakoski-seuran historia- ja perinnejaoston puheenjohtaja Heikki Heino.  Ensimmäisenä kävimme menneiden sukupolvien muistomerkillä. Tähän on haudattu kirkon lattian alta sukuhaudoista1924 siirretyt vainajat. Kirkon lattian alla oli keskeisellä paikalla myös Lohjelmien sukuhauta, joten oletettavasti myös Catharina Sass:n maallinen tomumaja sijaitsee nykyään tämän muistomerkin alla. Tutustuimme myös muihin paikallisiin sukuihin, heidän hautakiviinsä ja tarinoihin. Tutuiksi tulivat Svinhuvudit, Kari Suomalaisen poika, Wäinö Aaltosen sisar sekä Mannerheimristin ritari Olli Aulanko. Valkeakoski, Sääksmäki ja Metsäkansa oli yksi 1918 sisällissodan verisistä terroripaikoista. Hautausmaalla tutustuimme molempien osapuolien muistomerkkeihin ja joukkohautoihin.

Sääksmäen kivikirkko on rakennettu noin vuonna 1500. Kirkkoa on välillä laajennettu ja sitten taas pienennetty. Viimeiset suuret korjaukset on tehty 1929-33 kirkon palon jälkeen. Alkuperäistä on vielä molemmat kivipäädyt. Muut osat on pyritty palauttamaan alkuperäiseen muotoonsa. Kirkon koristeet ja maalaukset on tehnyt Huittulan Häkärlän Mikko Carlstedt. Erityisen hieno on alttaritaulu sekä ikkuna-aukkojen koristeena olevat versovat, kukkivat ja marjaiset viiniköynnökset.

 

Lounas ja kiertoajelu vanhalla Sääksmäellä

Maittavan lounaan jälkeen nousimme Markku Mikkolan bussiin ja lähdimme kiertämään Sääksmäen kylät ja kartanot.  Ensimmäisenä pysähdyspaikkana oli Ritvalan Ristinraitti, jossa vietetään Helluntaisin Helkajuhlat. Svinhuvudin Rapolankartano ohitettiin pysähtymättä. Kemmolan ja Voipaalan kartanoiden kohdalla pysäytimme bussin siitä poistumatta. Sassin kylän eli vanhan Sassin kantatalon jälkeen tutustuimme Valkeakoskeen ja Roukon Mäenpään rustholliin, jossa on asunut Göran Lohjelmin sisaren Emerentia Palthenin jälkeläisiä.

Lotilan kartanon mailla teimme kävelyretken ja tutustuimme mm. Speitzien ja Pastellien omistaman kartanon oletetulle sijaintipaikalle. Göran Lohjelm ja Catharina Sass ovat asuneet tässä kartanossa, jossa Aleksanteri I vieraili 1819, eikä siitä ole jäljellä kuin jäänteet kiviportaista ja valokuva. Sijaintipaikka on jäljitetty Magnus von Wrightin tekemän Kanisaaren piirroksen mukaan. Metsäkansassa kävimme katsomassa Emil Aaltosen lahjoittamaa kirkkoa sekä Aaltosen synnyin kodin paikkaa. Takaisin Sääksmäelle palasimme Vedentaan, Lantosen ja Liuttulan kartanon (Emerentia Palthenin asuinpaikka) kautta.

Lähtökahvit nautittiin jälleen Pappilanniemessä. Kiitokset kaikille mukana olleille hyvästä seurasta ja kaikesta siitä historiasta, jonka jaoitte Lohjelm-Palttu ja Sassi sukuseuralaisille.

 

Kirjoittanut Jukka Vuorinen