Linturetki Suomenojan lintualtailla 28.9.2019

Hienona syysaamuna 28.9.2019 lähdimme Olli Sassin opastuksella tutustumaan Suomenojan lintualtaiden linnustoon. Olli Sassi on Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringa ry:n jäsen, ja myös yhdistyksemme hallituksen jäsen.

Suomenojan lintualtaat ovat lintubongareiden suosiossa, mutta kyseessä on myös hieno ulkoilualue. Etelä-Espoossa, Suomenojan voimalaitoksen ja vilkkaan Länsiväylän välissä sijaitsevissa altaissa voi nähdä useita lintulajeja, myös kymmenkunta uhanalaista lajia on bongattu täällä. Erikoisimmat lintulajit täällä ovat liejukana ja harmaasorsa. Saattaa mustakurkku-uikkukin joskus näyttäytyä.

Retkemme aluksi Olli Sassi kertoi alueen historiasta ja tulevaisuudesta. Tämä lintujen ekosysteemi on isojen muutosten edessä. Tuleva Finnoon metroasema sijaitsee kivenheiton päässä Suomenojan altaista. Metroaseman ympärille on tarkoitus rakentaa kokonaan uusi Finnoon kaupunginosa 2020- ja 2030-luvuilla. Linnusto luultavasti häiriintyy ihmisten läheisyydestä ja muuttaa rauhallisemmalle seudulle.

Lähdimme kävelemään puolentoista kilometrin pituista polkua ja kiikaroimme kaislikkoon piiloutuneita lintuja. Kiipesimme myös muutamaan lintutorniin ja silloin apuna oli Ollin upea kiikari, jolla lintujen bongaaminen sujui hienosti ja lintujen upea höyhenpeite näkyi yksityiskohtaisesti. Lintuharvinaisuuksia emme tällä kertaa nähneet, mutta aivan upeita nokikanoja, sini- ja harmaasorsia, telkkä ja lokkeja.


Kirjoittanut Kati Sassi-Vuorinen