Karjala DNA-projekti

Karjala DNA -projekti on tarkoitettu niille DNA-harrastajille, joiden juuret johtavat Luovutettuun Karjalaan. Siihen liittyminen on ilmaista. Liittyä voi DNA-testin tilaamisen jälkeen.

Elokuussa 2015 projektiin oli liittynyt 370 testin tehnyttä harrastajaa. Facebookin Karjala DNA -keskusteluryhmässä oli tuolloin 300 jäsentä. 

Luovutetun Karjalan alueella on vuosisatojen ajalta yhteistä asutus- ja väestöhistoriaa Ruotsin ja Suomen rajamaana. Aluetta ja sen asukkaita ei siis yhdistä pelkästään Karjalan menetys sodan jälkeen Neuvostoliitolle ja väestön evakoituminen muuanne Suomeen. Tämä tekee siitä kiintoisan myös alueellisena DNA-projektina.

Projektin tarkoitus on lisätä DNA-sukututkimusharrastusta yleensä ja erityisesti Luovutetun Karjalan sukuihin kuuluvien keskuudessa. Sen tarkoitus on rikastuttaa ja tuottaa lisäarvoa jäsenten harrastukseen. Kun projektissa keskitetysti kertyy tulostietoa yksittäisten jäsenten (tai sukujen) DNA-tuloksista, samalla on mahdollista, että syntyy uutta kokonaisnäkemystä alueen sukujen yhteyksistä ja asuttamissuunnista.

Projektilla on omat web-sivut tuloksia varten. Facebookissa on Karjala DNA -keskusteluryhmä jäsenille ja muille nimenomaan Luovutetun alueen näkökulmasta DNA-sukututkimuksesta kiinnostuneille.

Karjala DNA -projektin kotisivut

Karjala DNA -projektin Facebook-keskusteluryhmä