Vuosittainen sukututkimuksen päivä 11.4.

11.4.2023 klo 08:00


Neljä valtakunnallisesti toimivaa sukuharrastusjärjestöä julistivat Suomeen kansallisen Sukututkimuksen päivän joulukuussa 2021. Sukututkimuksen päivää vietetään vuosittain 11. huhtikuuta. 

Päivää voivat parhaaksi katsomallaan tavalla viettää kaikki sukututkimusharrastuksen parissa toimivat yhteisöt samoin kuin yksittäiset sukututkijat, suvut ja sukupiirit.

Ohjelmaa ympäri Suomen Sukututkimuksen päivänä 2023

 

Lahden seudun sukututkijat: Avoimet ovet toimitiloissamme

Kansallisena Sukututkimuksen päivänä tiistaina 11.4.2023 toimitiloissamme osoitteessa Väinämöisentie 2 A, Lahti on avoimet ovet klo 14.00- 17.00. Tervetuloa tutustumaan yhdistykseemme ja sen suureen sukututkimusalan kirjastoon! Ohjelmassa on perinteisen sukututkimuksen neuvontaa sekä opastusta geneettisen sukututkimuksen DNA-testien tilaamiseen.

Turun Seudun Sukututkijat ry järjestää ohjelmaa Turun suomenkielisen työväenopiston aulassa (Kaskenkatu 5) klo 14.00-18.00. Yhdistysesittelyä, neuvoja sukututkimuksen aloittamiseen ja tietoa käytettävissä olevista verkkosivuista. Järjestämme myös kirja-arvonnan tapahtumaan osallistujien kesken.

Mikäli järjestät ohjelmaa Sukututkimuksen päivänä, pyydämme ilmoittamaan siitä Seuran verkkosivuille ja Tapahtumakalenteriin osoitteella laura.aho@genealogia.fi.

 

Päivän tausta ja tarkoitus

Sukututkimuksen päivän ensisijaisena tarkoituksena on tehdä eri tavoin sukututkimusta ja yhteisöjen omaa toimintaa tunnetuksi suurelle yleisölle. Tämä voi tapahtua laatimalla paikallisille ja alueellisille tiedotusvälineille tiedotteita tai antamalla niille haastatteluja, järjestämällä pienimuotoisia sukututkimusta käsitteleviä esitelmä- ja neuvontatilaisuuksia tai isompia seminaareja. Sukututkimuksen päivää voidaan viettää paitsi 11. huhtikuuta, myös muuna päivänä samalla viikolla.

Kansalliseksi Sukututkimuksen päiväksi valittu päivämäärä on Turun piispa Johannes Terseruksen (1605-1678) kuolinpäivä. Terserus on suomalaisen harrastusluonteisen sukututkimuksen uranuurtajana ja joukkoistetun sukututkimuksen edelläkävijänä. Turun piispana ollessaan hän pani alulle yli 300 vuotta kestäneen tutkimuprojektin, jonka tuloksia julkaistiin vuonna 1850 teoksessa Genealogia Sursilliana ja vuonna 1971 teoksessa Sursillin suku.

Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuudessa joulukuussa 2021 puhuivat Suomen Sukututkimusseuran puheenjohtaja Jouni Elomaa, Suomen Sukuhistoriallisen yhdistyksen puheenjohtaja Sami Lehtonen, Sukuseurojen Keskusliiton puheenjohtaja Teuvo Parviainen ja Karjalaisten Sukuyhteisöjen Liiton puheenjohtaja Eeva-Riitta Wirta. Sukututkimuksen päivän julkistustilaisuus on katseltavissa Seuran YouTube-kanavalla.