Pikkujoulut Albergan kartanossa 16.11.2019

Virittäydyimme joulun tunnelmaan marraskuisena lauantaina kauniissa Albergan kartanossa. Iloksemme saimme huomata, että pikkujoulu oli mieluisa tapahtuma, sillä osallistujia oli runsaslukuinen määrä. Aloitimme tilaisuuden nauttimalla kuumaa glögiä. Vaikka ulkona ei vielä lunta ollutkaan, sisällä kartanossa meillä oli jouluinen tunnelma joulukuusen ja glögin tuoksun muodossa.

Tilaisuuden avasivat Juhani Mykrä ja Kati Sassi-Vuorinen toivottamalla osallistujat tervetulleiksi. Kati kertoi seuraavaksi yhdistyksen järjestämistä lukuisista tapahtumista kuluneen vuoden aikana.

Tämän jälkeen Marja-Leena Sassi luki serkkunsa Ellen Soljan os. Sassi kirjoittaman hellyttävän kertomuksen, ”Hilma-nuken tarina”, mikä kertoi nuken seikkailuista sen evakkomatkalla. Tarina sopi mukavasti joulun henkeen.

Saimme tapahtumaamme vierailemaan myös Helsingin tuomiokirkon Viva Vox -kamarikuoron jäseniä ja he lauloivat kauniisti muutaman tutun joululaulun. Kuoro on kansainvälinen, sillä siihen kuuluu laulajia Kanadasta, Saksasta ja Italiasta. Ranskalaiset kuorovieraat lauloivat lopuksi vielä bonusesityksenä ranskankielisen joululaulun Noel Jazz.

Viva Vox -kamarikuoro on perustettu 1992 ja sen taiteellisena johtajana toimii musiikinmaisteri ja tuomiokirkon kanttori Inka Kinnunen. Viime keväänä eläkkeelle jäänyt Seppo Murto, monille lohjalaisille tuttu kanttori, ehti hoitaa tätä ennen pitkään kanttoriurkurin virkaa.

Kuoro on erikoistunut suuriin teoksiin. Lisäksi se laulaa myös valtakunnallisissa juhlissa, kuten itsenäisyyspäivän juhlajumalanpalveluksessa ja valtiopäivien avajaisjumalanpalveluksissa. Ulkomaanmatkojakin tehdään. Kuoro vieraili mm. marraskuussa 2019 Budabestissa. Siellä se esitti yhdessä ruotsalaisen ja unkarilaisen kuoron kanssa Mozartin Requiemin. Aiemmin kuoro on vieraillut mm. Berliinissä esittämässä Edvard Elgarin Gerontiuksen unen ja Benjamin Brittenin War Requiemin. Onpa kuoro käynyt Vatikaanissakin laulamassa paaville.

Kuoroesityksen jälkeen tarjolla oli karjalanpiirakoita, joulutorttuja ja piparkakkuja.

Tilaisuus jatkui Pirkko Sassin ohjaamalla yhteislaululla, Suloisessa Suomessamme. Seuraavaksi Jukka Vuorinen kertoili viime kesäretken muistoista kuvien kera. Oli mukava palata hetkeksi viime kesän mielenkiintoisen retken kuvakollaasiin.

Seuraava esitys oli Risto Rasisen DNA tutkimuksen mahdollisuuksista sukututkimuksessa. Kävimme läpi haploryhmät ja mutaatioiden merkitykset perimän tutkimuksessa. DNAsta pystyy selvittämään isä- ja äitilinjat. Toivottavasti osallistujista muutama innostui aloittamaan oman DNA tutkimuksen. Yhdistyksen jäsenistä Risto Rasinen, Olli Sassi, Viljo Keränen ja Jukka Vuorinen ovat teettäneet testin ja tuloksia on vertailtu innokkaasti.

Lopuksi vielä Juhani Mykrä kertoi tulevan vuoden suunnitelmista ja tulevista tapahtumista. Toivottavasti saamme pikkujouluista pysyvän tradition yhdistyksellemme.

Tilaisuuden lopuksi joulumuori jakoi kaikille osallistujille joulupaketit. Sovitun mukaisesti kaikki toivat mukanaan pienen joulumuistamisen eikä onneksi kukaan saanut omaa pakettiaan lahjasäkistä.  

Lopuksi oli vielä mahdollisuus ostaa yhdistyksen myyntituotteita, t-paitoja, jäsenlehtiä, pöytästandaareja sekä tilata viirejä.

 

Kirjottanut Kati Sassi-Vuorinen